Lista Ár: 38.900.-
A táplálékintolerancia lassan már Európában is népbetegségnek számít, hiszen az emberek több mint negyven százalékának a mindennapjait keseríti meg. A betegség oka a bél falának megváltozott, zavart felszívó funkciója. Károsodott permeabilitás (áteresztő képesség) esetén ugyanis részlegesen lebomlott táplálékmolekulák is a keringésbe jutnak, az aktiválódó immunrendszer által termelt IgG-típusú ellenanyagok pedig változatos tünetek megjelenéséhez vezetnek. A fokozott permeabilitás (leaky-gut szindróma, áteresztő bél szindróma) kialakulásában több tényező is szerepet játszhat: bélflóra megváltozása, hyperaciditás, egyoldalú táplálkozás, gyógyszeres kezelés, fertőzések, tartósítószerek, alkohol, nikotin, stressz, stb. A kialakult immunválasz gyulladást indukál, mely krónikussá válhat, az egész szervezetben tüneteket okozva, nem csak a gyomor-bélrendszerben.
A leggyakoribb tünetek: a hasmenés, székrekedés, puffadás, hányinger, gyomorpanaszok, irritábilis colon, migrén, asztma, ízületi rendellenességek, koncentrációhiány, bőrbetegségek és súlyproblémák (túlsúly, kóros soványság).
A betegség felismerését nehézzé teszi, hogy a tünetek sokszor az étkezés után csak órákkal, vagy napokkal később jelentkeznek, így a panasz és a táplálék összekapcsolása nem mindig egyértelmű. A tünetek enyhítésére egy meghatározott időre eliminációs diéta javasolható azon élelmiszerek kizárásával, amelyekre magas IgG értékeket mértek. A diéta összeállításában dietetikus segít a táplálkozási hiányállapotok elkerülése érdekében. Javasolt a bélflóra helyreállítása is.
A vizsgálat lehetőséget ad az eredeti és a keresztreagáló antigének elkülönítésére, a megfelelő terápia (immunterápia) kiválasztására.
Az alábbi tápanyag elemeket tartalmazza:
alma | bárányhús | brazil dió | brokkoli |
burgonya | búza | csirkehús | dinnyemix |
dió | durum búza | édesvízi halmix (lazac pisztráng) | élesztő |
fehérhalmix (tőke-és lepényhal) | fekete ribizli | fokhagyma | földieper |
földimogyoró | glutén | gomba | grapefruit |
gyömbér | hüvelyesmix (borsó, lencse, bab) | kakaóbab | káposzta |
kesudió | kukorica | mandula | marhahús |
narancs és citrom | olajbogyó | paprikamix (piros, zöld, sárga) | paradicsom |
póréhagyma | rák és kagyló keverék | rizs | rozsliszt |
sárgarépa | sertéshús | szójabab | tea |
tehéntej | teljes tojás | tonhal | uborka |
zab | zeller |
Vizsgálatok | Várható elkészülés |
---|---|
Táplálékintolerancia (IgG) panel (46) | 1-7 munkanap |